HTML

Külső feed

Houston we have a problem

Ajánljuk még

Utazz el te is

<a href="http://www.linkedtube.com/_DndRqnO5-sd40f698a5f23abc13eccf6f0e84076d6.htm" data-mce-href="http://www.linkedtube.com/_DndRqnO5-sd40f698a5f23abc13eccf6f0e84076d6.htm">LinkedTube</a>

Kinga és Anza Indiában

Élménybeszámoló és Útleírás Indiáról

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

  • Wágner Erika: Jól mutatsz a helyi mopeden. Nagyon tetszik, hogy olyan munkát végzel, amihez fantasztikusan értes... (2011.08.14. 10:00) Sadhna
  • czovekagi: Szia Zsuzsika és Kinga! Szeretettel és aggódással gondolunk Rátok és figyeljük a mindennapjaitoka... (2011.08.10. 20:29) Chicken Butter Jahanvi's birthday

2011.08.17. 14:48 testünk-egészségünk

Taj Mahal

 

A Függetlenség napján délután 1-re értünk a Taj Mahalhoz, ragyogó napsütésben.
A belépő indiaknak 10 INR, külföldieknek 750 INR.

A bejárati kapu a helyben található vörös sziklákból készült, az alakja és boltozata a Taj Mahal formáit idézi.
Elülső domborzatán a korán első fejezete van fekete márványból intarziázva.
Amikor innen közelítjük meg a Taj Mahal-t, fontos hogy a közévonalon haladjunk, mivel a Taj Mahal egész építménye a teljes szimmetriára épül.
A kapu mintegy keretbe foglalja a csodalatos Taj Mahal épületének látványát. Először a központi épület majd feltűnik 2 minaret végül a 4 minaret társaságában mint egy igazi korona, India ékszere úgy tárul szemünk elé.
A központi épület homlokzatára a korán 33. fejezete, más szóval a Korán szíve van feltüntetve.
A fekete márvány Belgiumból származik az összes többi színes kő és márvány indiai.
A porózus mentes fehér márvány a világon egyedül itt található. A részletes márvány intarziák csodálata órákig a templom mellé szögezi az embereket. A helyiek is szívesen jönnek hogy együtt gyönyörködjenek a barátokkal a naplementében még varázslatosabb látványban.

A Taj Mahalt a XVII. században élt Sáh Dzsahán császár építette 22 éven keresztül második felesége Mumtaz Mahal halálakor. Mumtaz 14. gyermekének szülésébe halt bele 1630-ban 38 évesen. A császár szerette volna, ha Agrában, az uralkodói udvar helyszínén egy fehér márvány síremléket építenek az emlékére. A monda szerint Mumtaz Mahal, 1612-ben tartott menyegzőjükön arra kérte férjét, hogy ha majd meghal, többet ne vegyen más asszonyt maga mellé, és olyan sírt építtessen emlékére, amely nevét örökre emlékezetessé teszi. A császárnak magának is lett volna egy mauzóleuma pontosan szemben a Taj Mahallal. Fekete márványból építették volna meg, szimetrikusan és a két épületet egy ezüst színű híd kötötte volna össze a Yamuna folyó felett. A császár síremléke sohasem keszült el, mert nem sokkal a Taj Mahal megépülése után a császár 4. fia, hogy uralkodáshoz juthasson megölte 3 batyját és apját letartóztatta.

Napjainkban csak az első szintig, lehet látogatni, mivel az emberek ide jártak szerelmi bánatukban leugrottak a Taj Mahal magas teraszáról. 

Szólj hozzá!

Címkék: taj mahal taj agra tadzs mahal mahal tadzs


A bejegyzés trackback címe:

https://indiaiutazas.blog.hu/api/trackback/id/tr823160384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása